Βλάβες που οφείλονται σε φθορές των αμορτισέρ

Οπτικός έλεγχος

Ποια είναι τα σημεία που φανερώνουν ένα ελαττωματικό αμορτισέρ;

ΑΡΜΟΙ Αν το αμορτισέρ στο σημείο αυτό παρουσιάσει ρωγμές ή στραβώσει, είτε εξαιτίας της πολύχρονης χρήσης ή της σκουριάς, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑΤΟΣ Κάποια παραμόρφωση στο σώμα του αμορτισέρ μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση ή και να σταματήσει την κίνηση του εμβόλου στο εσωτερικό.

ΔΙΑΡΡΟΗ Όταν παρουσιάζεται διαρροή λαδιού, σημαίνει ότι το αμορτισέρ υπολειτουργεί και άρα χάνει την ικανότητά του ν’απορροφά τους κραδασμούς.

ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΡΜΩΝ Ένας κατεστραμένος ή παραμορφωμένος τέτοιος δακτύλιος μπορεί να προκαλέσει θορύβους στην επιτάχυνση, το φρενάρισμα ή την υπερπήδηση εμποδίων.

Η ΡΑΒΔΟΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΟΥ (ΜΠΙΕΛΑ) Αν είναι σκουριασμένη, γρήγορα θα καταστρέψει το σφράγισμα του λαδιού και συνεπώς θα παρουσιαστούν διαρροές λαδιού.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Το όχημα δέχεται απευθείας όλους τους κραδασμούς. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει φθορές σε μερικούς ή σε όλους τους συνδέσμους και θα κάνει το όχημα ανασφαλές.

ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ Η κατά τόπους φθορά των ελαστικών τις περισσότερες φορές δηλώνει ελαττωματικά αμορτισέρ

Φυσικός έλεγχος

Βλάβες που οφείλονται σε φθορές των αμορτισέρ Αν το όχημα ταλαντευτεί περισσότερο από μία φορά όταν το πιέσετε προς τα κάτω, σημαίνει ότι τα αμορτισέρ του έχουν υποστεί φθορά. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το σύγχρονο αυτοκίνητο είναι εφοδιασμέ­ νο με πολλών ειδών σταθεροποιητικές δοκούς(δοκός επαναφοράς,δοκός αντιβύθισης, αντιστρεπτική δοκός), οι οποίες απαλύνουν τις ταλαντεύσεις, χωρίς όμως αυτό να μειώνει τη σημασία των αμορτισέρ στην οδική συμπεριφο­ρά.

Επιπτώσεις

Οι οδηγοί προσαρμόζονται υποσυνείδητα στη σταδιακή φθορά των αμορτισέρ, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι το όχημα παρουσιάζει μειωμένο κράτημα στο δρόμο. Πολύ συχνά δεν ελατήριο ανάρτησης ανάρτηση έδρα τροχού αντιλαμβάνονται ότι τα αμορτισέρ τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Αμορτισέρ σε κακή κατάσταση σημαίνει αυξημένες φθορές στα μηχανικά μέρη του οχήματος.

 

Διαβάστε ακόμη:

 1. Ανάρτηση
 2. Συστήματα μπροστινής ανάρτησης
 3. Συστήματα πίσω ανάρτησης
 4. Αναρτήσεις MacPherson
 5. Τεχνολογία των υδραυλικών αμορτισέρ
 6. Αμορτισέρ αερίου
 7. Η νέα γενιά αμορτισέρ αερίου: Sensa-Trac
 8. Αμορτισέρ εξισορρόπησης φορτίου
 9. Αμορτισέρ: ο αθέατος παράγοντας
 10. Πως καταλαβαίνουμε στην οδήγηση τα ελαττωματικά αμορτισέρ
 11. Οδηγίες για την αντικατάσταση των αμορτισέρ 1
 12. Οδηγίες για την αντικατάσταση των αμορτισέρ 2
 13. Αφαίρεση και τοποθέτηση ενός συμβατικού αμορτισέρ
 14. Αφαίρεση και τοποθέτηση γονάτου και φυσιγγίου στο σύστημα ανάρτησης