Ανάρτηση

Τα κύρια μέρη της ανάρτησης

 • τροχός
 • ελατήριο
 • αμορτισέρ

Ο ρόλος της ανάρτησης

Τα διάφορα μέρη της ανάρτησης συμβάλλουν στην

 • καλή επαφή του τροχού στο έδαφος,
 • ασφάλεια : κράτημα στο δρόμο και στο φρενάρισμα,
 • άνεση.

Είδη ελατηρίων

Οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι τα ελατήρια της ανάρτησης – ελικοειδή, ελαστικά, σούστες, αέρα, λαδιού- αερίου ή τύπου ράβδων στρέψης – η αποστολή τους είναι να σηκώνουν το βάρος του αμαξώματος. Αποτελούν λοιπόν το “συνδετικό κρίκο” μεταξύ του αυτοκινήτου και του δρόμου. Ένα ελαττωματικό ελατήριο που υποχωρεί εύκολα ή παρουσιάζει χαλάρωση, επηρεάζει και τα χαρακτηριστικά του οχήματος (ύψος του οχήματος, γεωμετρία του μπροστινού συστήματος, συμμετρική κατανομή του βάρους στους τροχούς). Η αντικατάσταση όμως ενός ελαττωματικού αμορτισέρ δεν αρκεί για να επαναφέρει την καλή λειτουργία της ανάρτησης.

 

Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, τα αμορτισέρ δεν σηκώνουν το βάρος του οχήματος. Αντίθετα, πρωταρχικός σκοπός των αμορτισέρ είναι ο έλεγχος της κίνησης των ελατηρίων.

Τα αμορτισέρ είναι κατά βάση αντλίες λαδιού.

Ένα έμβολο είναι στερεωμένο στο άκρο μιας ράβδου και λειτουργεί συμπιέζοντας υδραυλικό υγρό μέσα στο σωλήνα πίεσης. Καθώς η ανάρτηση κινείται πάνω-κάτω, το υδραυλικό υγρό πιεζόμενο διοχετεύεται στο έμβολο μέσα από μικροσκοπικές οπές ή στόμια. Τα στόμια όμως αυτά επιτρέπουν  τη  διέλευση, μέσα από το έμβολο, μιας πολύ μικρής μόνο ποσότητας υγρού.

Αυτό επιβραδύνει την κίνηση του εμβόλου, το οποίο με τη σειρά του επιβραδύνει την κίνηση του ελατηρίου και της ανάρτησης.

Το μέγεθος της αντίστασης που αναπτύσσει ένα αμορτισέρ εξαρτάται από την ταχύτητα κίνησης  της ανάρτησης και τον αριθμό και το μέγεθος των στομίων του εμβόλου. Όσο πιο γρήγορα κινείται η ανάρτηση, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση παρέχει το αμορτισέρ. Σαν αποτέλεσμα, το αμορτισέρ και το ελατήριο μειώνουν τις εξής καταστάσεις στην κίνηση του οχήματος:

 1. αναπηδήσεις
 2. κλίση ή ταλάντευση
 3. βύθιση κατά το φρενάρισμα
 4. κάθισμα κατά την επιτάχυνση

Διαβάστε ακόμη:

 1. Συστήματα μπροστινής ανάρτησης
 2. Συστήματα πίσω ανάρτησης
 3. Αναρτήσεις MacPherson
 4. Τεχνολογία των υδραυλικών αμορτισέρ
 5. Αμορτισέρ αερίου
 6. Η νέα γενιά αμορτισέρ αερίου: Sensa-Trac
 7. Αμορτισέρ εξισορρόπησης φορτίου
 8. Αμορτισέρ: ο αθέατος παράγοντας
 9. Πως καταλαβαίνουμε στην οδήγηση τα ελαττωματικά αμορτισέρ
 10. Βλάβες που οφείλονται σε φθορές των αμορτισέρ
 11. Οδηγίες για την αντικατάσταση των αμορτισέρ 1
 12. Οδηγίες για την αντικατάσταση των αμορτισέρ 2
 13. Αφαίρεση και τοποθέτηση ενός συμβατικού αμορτισέρ
 14. Αφαίρεση και τοποθέτηση γονάτου και φυσιγγίου στο σύστημα ανάρτησης